Homo hieronta espoon keskus seuraa lahdesta

homo hieronta espoon keskus seuraa lahdesta

Suomalainen messu sun vuonna , ja sitä on sen jälkeen esitetty ympäri Suomea sekä Ruotsissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Aurinkorannikollakin se on kuultu tätä ennen kerran viitisen vuotta sitten. Tiistain tilaisuuden järjestää Turistikirkko ja keskiviikon konsertin evankelis-luterilainen seurakunta. Vapaapääsyisessä esityksessä keskiviikkona kannetaan kolehti Uusi seurakuntakoti -hankkeen hyväksi.

Suomalainen messu soi Turistikirkossa Lasse Heikkilän säveltämä Suomalainen messu esitetään Fuengirolassa Turistikirkossa ti 3. Esiintyjät ovat Lasse Heikkilä sekä Koinonia-kuoro. Suomalainen messu on omintakeista, kansanmusiikkiin pohjaavaa sakraalimusiikkia, joka sisältää muun muassa pohjalaisen uskontunnustuksen sekä lauluja Lapista ja VarsinaisSuomesta. Tamperelainen Lasse Heikkilä sävelsi mes- Aurinkorannikon suomalainen ev. Toiminnastamme saat lisää tietoa Centro Finlandian Infopisteestä!

Omena Real on Centro mukana F markk inlandian in ma 9. Tapasmarkkinat viime syksynä olivat melkoinen menestys. Nyt otamme uusiksi ja maistelemme jälleen monia maukkaita tapaksia espanjalaiseen tyyliin!

Yrittäjä, varaa myyntipöytäsi markkinoille Centro Finlandian info-pisteestä su n n e j a La! Avoinna ark , la. Järistys oli voimakas eli 5,2. Ihmisiä ei loukkaantunut, ja aineellisetkin vahingot jäivät vähäisiksi, koska järistyksen keskus oli syvällä. Rakennukset kuitenkin tärisivät siinä määrin, että ihmisiä evakuoitiin kodeistaan, ja esimerkiksi paikkakunnan sairaalassa hoitotoimet oli keskeytettävä. Seuraavan vuorokauden aikana seismologit kirjasivat vielä 45 jälkijäristystä.

Andalusian rötösherrat oikeuteen Andalusian ERE-skandaalin tutkinta on odotetusti edennyt vaiheeseen, että maakunnan sosialistipuolueen entinen johtoduo José Antonio Griñán ja Manuel Chaves on kutsuttu oikeuden kuultaviksi. Sosialistipuolueen johtajaa Pedro Sanchezia on moitittu siitä, ettei hän ole erottanut puolueesta näitä rikoksista epäiltyjä.

Tutkintaa johtavan tuomarin Mercedes Alayan mukaan on hyvin epätodennäköistä, etteivät Chaves ja Griñán olisi olleet tietoisia rahavirtojen kulusta ja monenlaisista väärinkäytöksistä. ERE-tutkinnassa on kyse yhteensä jopa miljoonan euron EU-tukien ja muun julkisen rahoituksen väärinkäytöstä esimerkiksi poliittisen eliitin juhliin ja lahjuksiin, kokaiiniin, ilotyttöihin, olemattomien yritysten tukemiseen, varhaisiin eläkkeisiin ja käteiskätköihin.

Cervantes-instituutin kohtalo suututtaa Sur in English -lehti raportoi, että Espanjan hallituksen ilmoitus aikeistaan sulkea Gibraltarin Cervantes-instituutti on herättänyt järkytystä ja vastustusta itse paikalla.

Instituutti perustettiin Gibraltarille huhtikuussa Siellä on opiskellut yli henkilöä, ja tälläkin hetkellä opiskelijoita on Esimerkiksi muualta Euroopasta tulleille työntekijöille instituutti on ollut tärkeä opiskeltaessa oikeaa espanjaa. On tunnettua, että Gibraltarilla puhuttavaan llanito -espanjaan on sotkeutunut paljon englantia ja muitakin kieliä. Instituutti on palvellut myös syntyperäisiä gibraltarilaisia, ja siellä on kieliopintojen ohella perehdytty espanjalaiseen kulttuuriin. Andalusian päivä sulkee ovia Lauantaina vietettävä Andalusian päivä sulkee valtaosan kaupoista, jotka normaalisti ovat lauantaisin auki.

Esimerkiksi Mercadonat ovat kiinni. Fuengirolassa juhlitaan Andalusian päivää muun muassa Palacio de la Pazissa pidettävällä konsertilla kello Orkesteri Banda Municipal de Música esittää perinteistä seudun musiikkia, kuten pasodobleja, sekä kappaleita paikallisilta säveltäjiltä. Konserttiin on vapaa pääsy. Irina säväytti Oscarjuhlissa Venäläinen malli Irina Shayk saapui Oscar-gaalan jatkojuhliin asussa, joka ei juuri jättänyt arvailuille varaa.

Irina ei ollut ehdolla Oscarin saajaksi, mutta hän oli läsnä Vanity Fair -lehden järjestämässä juhlassa. Musta, osittain läpikuultava Versacen luomus näytti upealta Irinan yllä, joka on jälleen vapailla markkinoilla nyt, kun hänen suhteensa Real Madridissa palloilevan kärkihyökkääjän Cristiano Ronaldon kanssa päättyi.

Vanity Fairin juhlat ovat aina eräs vuoden puhutuimmista seurapiiritapahtumista. Tälläkin kertaa läsnä oli monia Oscar-palkinnon saajia sekä muun muassa laulajatar Beyoncé. Irina seurusteli Cristiano Ronaldon kanssa vuodesta lähtien aina tämän vuoden tammikuuhun, jolloin Ronaldo ilmoitti lehdistölle suhteen kariutuneen. Irina Shaykin rohkea asu oli Versacen suunnittelema. Jälleen tiistaina lähes koko pohjoisessa Espanjassa oli varoituksia tuulesta, aalloista ja lumesta. Cantabriassa rantaan löivät seitsenmetriset aallot, ja pohjoisissa vuorikylissä satoi paikoin 40 senttiä lunta.

Espanjan kansallinen poliisi on hajottanut rikollisryhmän, joka teki ainakin viisitoista myymälämurtoa kuudessa Andalusian provinssissa.

Varkaiden kohteina olivat muun muassa kultasepänliikkeet, nahkatavarakaupat ja elektroniikkamyymälät. Benalmádenan ex-kunnanjohtaja Javier Carnero vastaa torremolinoslaisessa oikeusistuimessa syytteisiin mm.

Kyse on eurosta, jotka myönnettiin tukiaisina urheiluseuroille vuonna Málagan satama-alueella sijaitseva uusi Pompidou-taidekeskus avataan Esimerkiksi kahvilaa ja myymälää ei saatane valmiiksi.

Markkinat ovat vastedes joka kuukauden toisena lauantaina. Júzcarin smurffikylä käyttää euroa kouluttaakseen asukkaita näyttelijöiksi ja hankkiakseen tarvittavat puvut ja lavasteet smurffishowta varten.

Shown on määrä pyöriä viikonloppuisin toukokuusta alkaen. Virallisissa Estancoissa eli espanjalaisissa tupakkakaupoissa myydään vain laillisia savukkeita. Joka toinen tupakka on salakuljetettu Savukkeiden myynti on vähentynyt huomattavasti Málagan provinssissa.

Kymmenen viime vuoden aikana myynti on pudonnut miljoonasta savukeaskista vuodessa noin 74 miljoonaan, ja lähes joka toinen myyty savuke on salakuljetettua perua. Myynnin väheneminen johtuukin pääasiassa salakuljetetun halvemman tupakan virtaamisesta markkinoille. Tupakka- Heikko rupla karsii venäläisiä turisteja Hajauta ja tienaa Koska erilaisten talouden käänteiden näkeminen ja ennustaminen on edelleen heikkoa, sijoittajan kannattaa aina pitää huoli omaisuutensa riittävästä hajautuksesta erilaisiin instrumentteihin.

Joku viisas on sanonut, että sijoittaa voi mihin vain, kunhan se on kustannustehokasta. Esimerkiksi kiinteistöt ovat olleet hyviä sijoituskohteita kautta aikojen. Sijoittamalla kiinteistörahastoihin pystyy hajauttamisen toteuttamaan myös kiinteistöissä, kun vertaa sitä yksittäisten kiinteistöjen omistamiseen. Julkisuuteen ponnahtaa aina silloin tällöin henkilöitä, jotka ovat onnistuneet sijoittamisessa keskimääräistä paremmin kuin muut. Tämä ei silti välttämättä tarkoita sitä, että heillä on käytössään jotain salattua tietoa tai muita kykyjä, joista kannattaa ottaa selkeästi mallia.

Useimmiten on kyseessä yksittäinen onnistuminen, ja tuuriakin tarvitaan. Sen sijaan tutkimuksissa on havaittu, kauppiaiden liiton mukaan 48,3 prosenttia tupakasta on peräisin laittomista lähteistä.

Kauppiaat myöntävät kuitenkin, että osasyynä myynnin vähenemiseen ovat myös tiukentunut tupakkalaki ja talouskriisi. Tupakkalain tullessa voimaan tammikuussa tupakointi kiellettiin kaikissa julkisissa tiloissa, myös ravintoloissa ja baareissa. Tuona vuonna tupakan myynti väheni kymmenellä prosentilla. Salakuljetettu tupakka tulee Málagan provinssiin pääasiassa Gibraltarilta, ja sitä myydään kioskeissa ja baareissa tiskin alta.

Tupakkakauppiaat muistuttavat, että vaikka kuluttaja saa savukeaskinsa euron halvemmalla, hän samalla edistää mafiajärjestöjen toimintaa, jotka harjoittavat myös huumausaine- ja asekauppaa. Asiasta kirjoittaa sanomalehti Málaga hoy. Venäläisten turistien määrä Espanjassa on vähentynyt ruplan huonon kurssin myötä.

Venäläisturistit kuitenkin kuluttavat Espanjassa keskimäärin enemmän rahaa kuin vuosi sitten. Aurinkorannikolla merkittävä osuus on myös arabimaista tulevilla turisteilla. Arabituristit valitsevat laadukkaita matkakohteita, ja heidän ostovoimansa on suuri.

Aurinkorannikkoa onkin nyt markkinoitu Persianlahden alueella, ja kampanjoiden odotetaan tuottavan tulosta lähiaikoina. Espanjaan tuli tammikuussa ulkomaisia turisteja kolme prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammikuussa.

Vuonna Espanjassa vieraili 65 miljoonaa ulkomaista turistia, jotka kuluttivat maassa 63 miljardia euroa. Asiasta kirjoittaa sanomalehti Sur. Yrittäjät koolle että sijoittajia yhdistää yli-itsevarmuus omista kyvyistä. Auttaako se sitten hajauttamisessa, vaikka tällainen sijoittaja uskookin olevansa ovelampi kuin muut.

Kuitenkin yksittäinen sijoittaja on aina heikommassa asemassa kuin rahoitusorganisaatiot, joilla on laajemmat informaatiokanavat käytettävissään. Pankit ovat panostaneet sijoitusneuvontaan voimakkaasti viimeisen 20 vuoden ajan. Mikäli epäilee oman pankin sijoitusneuvonnan pätevyyttä tai sitä, onko se vain omien tuotteiden kauppaamista, kannattaa selvittää, minkä tasoisen sijoituspalvelututkinnon neuvoja on suorittanut. Koska sijoittamisen tuotot vaihtelevat usein suuresti, kuluihin ei välttämättä kiinnitetä niin tarkkaa huomiota.

Pitkän ajan kuluessa on kuitenkin tärkeää, onko kulujen osuus prosentti vai kaksi. Suomen Yrittäjien yrittäjän keskusjärjestö on ottanut Aurinkorannikon Yrittäjät ry: Yhdistykseen voivat liittyä kaikki ne yrittäjät, jotka haluavat verkostoitua niin Aurinkorannikolla kuin Suomen ja Espanjan välilläkin. Seminaareilla, koulutuksilla ja erilaisilla tapahtumilla ja matkoilla levitetään tietoa ja rakennetaan sosiaalisuutta monin eri tavoin.

Varsinainen avajaistilaisuus pidetään hotelli Confortelin juhlasalissa kello Tilaisuutta on avaamassa myös kansanedustaja Ilkka Kanerva. Ilta jatkuu Centro Finlandiassa ravintola Kukossa, jossa illallisen yhteydessä Kanervaa haastatellaan ja käydään vapaamuotoista keskustelua yrittämisestä Aurinkorannikolla. Viralliset sivut eivät vielä ole auki, mutta lisätietoja löytyy facebook. Yli joka neljäs espanjalainen vaarassa syrjäytyä Yli 12,8 miljoonaa henkilöä eli 27,3 prosenttia Espanjan väestöstä elää köyhyydessä tai syrjäytymisvaarassa.

Määrä on kasvanut yli kolmella prosenttiyksiköllä sitten vuoden Asia käy ilmi köyhyystilannetta Espanjassa koskevasta raportista. Vuodet kattavassa raportissa on käytetty eurooppalaista Arope-indikaattoria, jossa otetaan huomioon tulot, kulutusmahdollisuudet ja työllisyys. Raportin mukaan vuonna , talouskriisin alettua, syrjäytymisvaarassa eläneiden määrä alkoi nousta reilusta 24 prosentista. Suurimmassa syrjäytymisvaarassa ovat vuotiaat nuoret ja heidän jälkeensä lapset.

Finanssialan ja kiinteistökaupan ammattilainen. Oliiviöljy on Andalusien viennin kärkituotteita. Andalusian vienti vetää Andalusian vienti kasvoi vuoden aikana jo viidettä vuotta peräkkäin.

Tavaraa vietiin ulos 26,5 miljardin euron arvosta. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna tapahtui 1,48 prosenttia ja vuoteen verrattuna 83 prosenttia. Tällä tuloksella Andalusia oli ulkomaankaupan määrässä kolmanneksi paras itsehallintoalueista. Viennin kärjessä olivat maataloustuotteet ja elintarvikkeet, erityisesti oliiviöljy.

Maataloustuotteiden vienti kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 17,3 prosentilla ja elintarvikkeiden 42 prosentilla. Oliiviöljyä vietiin Andalusiasta 2,18 miljardin euron arvosta. Sen osuus oli viime vuonna 5,9 prosenttia koko Andalusian viennistä.

Ranska on edelleen suurin Andalusian tuotteiden ostajamaa. Ranskaan vietiin andalusialaisia tuotteita 2,48 miljardin euron arvosta. Seuraavina tulivat Saksa, Italia ja Portugali. Yksittäisen sijoittajan tuotot syökin usein turhan aktiivinen kaupankäynti. Maailmassa on koko ajan eri mieltä olevia tahoja siitä, tuleeko seuraavaksi defl aatio, infl aatio vai jokin muu isompi romahdus.

Kummallista kyllä, harvemmin ennustetaan mitään ylipositiivista, miksihän? Olipa vaihtoehto mikä tahansa, omaisuuden turvaamiseksi tehty riittävä hajauttaminen toimii kaikissa edellä mainituissa tilanteissa. Hyvinvointineuvontaa suomen kielellä Avda de Los Boliches 4. Puh Avoinna ma pe 10 16, la Jesus Cautivo 44 junakatu , Edif.

Jupiter local 16 Los Boliches Café Kardemumman lähellä. Nuriasol ylä Mercadonan talo , Los Boliches Metabolinen oireyhtymä Metabolia tarkoittaa aineenvaihduntaa ja metabolinen oireyhtymä tilaa, jossa sokerin ja rasvojen aineenvaihdunta on häiriintynyt. Sen kuvasi ensimmäisenä tohtori E. Kylin vuonna , mutta se tuli vasta yleisemmin tunnetuksi. Tilaa luonnehtivat vyötärölihavuus, kohonnut verenpaine, kohonneet verensokeri ja -rasvat, erityisesti triglyseridit, mutta matala HDL-kolesteroli.

Oireyhtymä yleistyy Suomessa ja muualla kovaa vauhtia väestön lihomisen myötä, ja sen johdosta myös tyypin 2 diabetes ja sen ikävät ja kalliit seuraukset, erityisesti sydän- ja verisuonitaudit mukaan lukien aivohalvaus, muistin heikkeneminen ja dementia. Oireyhtymä heikentää henkistä suorituskykyä todennäköisesti verisuonimuutosten välityksellä: Tilaan liittyy myös mielialanvaihteluita, masennusta, jännitystä ja vihaa. Yhtäältä psyykkisiä ongelmia potevilla naisilla on tavallista suurempi riski sairastua metaboliseen oireyhtymään ja toisaalta oireyhtymää potevilla ilmenee tavallista enemmän psyykkisiä ongelmia, ilmenee Helsingin yliopiston psykologien tutkimuksista.

Naisilla vyötärönympärys saisi olla enintään 84 cm ja miehillä cm. Kymmenen sentin lisäys vyötärön ympärysmitassa suurentaa hengenvaarallisen sydämen vajaatoiminnan riskiä prosenttia. Lisäksi oireyhtymä kaksinkertaistaa aivohalvauksen riskin, kertoo suomalaistutkimus. Amerikkalaistutkimuksen mukaan aivohalvauksen riski on 2 5-kertainen sen mukaan, kuinka monta ja voimakasta riskitekijää henkilöllä on. Viisi oireyhtymän riskitekijää samassa yksilössä lisää aivohalvauksen riskin viisinkertaiseksi, ilmenee Stroke-lehden pääkirjoituksesta http: Nämäkin tiedot antavat aihetta ehkäistä ja hoitaa terveyttä liikunnalla, vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ja ravintolisillä.

Paino ja vyötärönympärysmitta tulisi saada alenemaan normaaleiksi. Virvoitusjuomien, makeisten, leivonnaisten, perunan, riisin ja pastan sokerit imeytyvät hetkessä vereen, jolloin verensokeri nousee ja myös laskee nopeasti. Kun se toistuu vuosikausia päivästä toiseen ja usein monta kertaa päivässä, voivat seuraukset olla vakavat. Jos nautit alkoholia, ota sen kera karnosiinia, se ehkäisee alkoholin palaessa syntyvien myrkyllisten aldehydien haittavaikutuksia.

Karnosiini ehkäisee myös verensokerin nousua, valkuaisaineiden ja rasvojen sokeroitumista glykaatiota ja tulehdusstokiineja. D-vitamiini mikrogrammaa päivässä , karnosiini, berberiini, magnesium, ubikinoni ja kalaöljyn omega Magnesium on myös tärkeä sydäntä suojaava kivennäisaine, ja fosfori puolestaan on välttämätöntä muistille ja muille kognitiivisille toiminnoille.

Onneksi pulman voi korjata melko yksinkertaisella ja nopealla toimenpiteellä. KL-sairaala Pahimmillaan yläluomen iho peittää osan näkökentästä aiheuttaen paitsi esteettistä haittaa myös todellista fyysistä vaivaa.

Kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Asko Salmi KL-sairaalasta toteaa vaivan osin liittyvän suomalaiseen geeniperintöön, jossa korkeaan otsaan yhdistyvät syvällä yläluomen alla olevat silmät. Usein tilaan liittyy otsan ihon löystyminen ja venyminen, jolloin kulmakarvat laskevat ja yläluomien iho poimuttuu entisestään, Salmi mainitsee. Noora Palonkoski Kosmetologi, maskeeraaja Puh Nuriasol-hotelli Muutan helmi-maaliskuun vaihteessa yhteen Parturi-kampaamo Solhairin kanssa!

Otsaakin on mahdollista kiristää, mutta monesti jo silmän yläluomien korjausleikkaus auttaa. Leikkaus tapahtuu polikliinisesti paikallispuudutuksessa. Operaatio ei ole monimutkainen, mutta se vaatii tarkkuutta, jotta tulos on hyvä ja paraneminen nopeaa. Myös kotihoidossa kannattaa olla huolellinen. Ennen leikkausta on hyvä kiinnittää huomiota ihon kuntoon ja terveyteen ja tarvittaessa hoitaa sitä esimerkiksi monivitamiinivoiteilla.

Leikkauksen jälkeen silmää haudotaan jääpusseilla noin tunnin ajan turvotuksen vähentämiseksi. Jäähaudetta jatketaan kotihoidossa kahtena seuraavana päivänä. Fyysistä rasitusta tulee välttää muutaman päivän ajan, ja tämän jälkeenkin rehkiminen ja kumartelu on kielletty viikon ajan. Ompeleet poistetaan 5 7 vuorokauden kuluttua, ja sen jälkeen meikkaaminen on sallittu, joskin tuoreen arven venyttelyä on yritettävä välttää.

Lääkäri myös suosittelee mahdollisimman hajustamattomia ja neutraaleja voiteita ja meikkejä. Turvotukset ja mustelmat häviävät yleensä kokonaan 2 3 viikossa, ja normaalisti haava paranee lähes näkymättömäksi muutamassa kuukaudessa jääden piiloon silmäluomen poimuun. Silmäluomissa on hyvä verenkierto, joten haavatulehduksia ei käytännössä esiinny, ja arvet paranevat hyvin. Leikkauksella saadaan väsynyt ilme pirteämmäksi ja näkökenttä normaaliksi, rohkaisee plastiikkakirurgi Asko Salmi.

KL-sairaalalla on vastaanotto myös Fuengirolan junakadulla. Jos et, soita puh. Myös kiropraktiset ja naprapaattiset hoidot sekä ravinto-,hivenaine- ja elämäntapaopastukset Vastaanotto Centro Finlandiassa. Sari ja Ida Kosmetologipalvelut: Pirjo Tule nauttimaan vaihtuvista oppilastyötarjouksista taitavien opiskelijoidemme suorittamina!

Isac Peral Leikkaa tämä tarjouskuponki talteen ja tuo tullessasi! Tarjous voimassa uusille asiakkaille muiden palveluiden yhteydessä saakka. Jesus Cautivo 11, Edif. Trinidad local 2 Hammashoidot ja suuhygienia Meiltä saat kaiken, myös implantit ja suuhygienistin tekemät hoidot.

Saat myös tarvittavat KELA-lomakkeet ja todistukset vakuutusyhtiötäsi varten. Marja Pursimo, Liisa Varjosaari Suuhygienisti: Sanna Liimatainen Varaa aikasi: Jos joku viitsii nähdä vaivaa järjestääkseen elämänsä mukavammin, siitä pitää rangaista. Tai ainakaan sitä ei voi tukea. Tällaiseen ajatukseen väkisin päätyy, kun kuuntelee ministeriön virkamiesten selityksiä suomalaisten koulunkäynnin hankaloittamisesta Aurinkorannikolla.

Jo pari vuotta ministeriö on järjestelmällisesti hankaloittanut Aurinkorannikon suomalaisen koulun toimintaa. Uusin esille tullut esimerkki kateellisesta ideologiasta on opintotukien evääminen Suomen urheiluhierojaopiston opiskelijoilta. Se johtaa perinteikkään koulutuksen loppumiseen ensi syksynä. Päätöksenteossa tuntuu logiikka olevan täysin hukassa. Ministeriö puhuu kaikissa mahdollisissa julkilausumissaan kansainvälistymisen puolesta. Kun konkreettisesti yritetään hankkia opiskelijoille edes pientä tuntumaa kansainväliseen ympäristöön, joku virkamiehistä tekee kieltävän päätöksen.

Asiasta vastaava ministeri ei suostu kommentoimaan saati ottamaan vastuuta virkamiesten päätöksistä. Tämä tapahtuu joka kerta. Jos suomalaisen nuoren opetuksen Espanjassa järjestää espanjalainen koulu, opintuki maksetaan kiltisti. Mikäli koulutuksen järjestää suomalainen oppilaitos, opintotukea ei makseta. Jos Aurinkorannikolla pysyvästi asuvien vanhempien lapsi haluaa opiskella suomalaisessa koulussa, valtio ei osallistu kustannuksiin.

Mikäli lapsi haluaa mennä ruotsalaiseen kouluun, Suomen valtio maksaa avokätisesti tarvittavan valtionosuuden. Suomalaiseen kouluun oppilas ei pääse edes rahalla, koska koulumaksuille on asetettu katto. Toivottavasti kevään eduskuntavaalien jälkeen koulutusasioista vastaavat ministerit ovat nykyistä kaksikkoa avarakatseisempia. Päivittäin tulee eteen tapauksia, joiden takia ajatukset menevät samaan muottiin: Se vielä jotenkin on ymmärrettävissä, kun julma on julma toiselle julmalle. Lapsiin, vanhuksiin ja vammaisiin kohdistuvat väkivallanteot ovat käsittämättömyydessään yli kaiken.

Näitä tapahtuu päivittäin ja usein vielä silmien alla. Aurinkorannikkokaan ei ole tietysti herrankukkaro tai lintukoto näiden suhteen. Eniten täällä kuitenkin puhuttaa koirien kohtalo. Eikä se ole tietysti ihme, kun tietää koirien määrän kodeissa ja tarhoissa, joissa viruu huostaanoton toivossa satamäärin nelijalkaisia ystäviämme.

Koiria ja koiranpentuja tapetaan paljon. Espanjalaisen sanonnan mukaan vanha tai tarpeeton koira ei ole edes luodin arvoinen. Hakataan kuoliaaksi tai sidotaan puuhun nääntymään, siinä monen nelijalkaisen kohtalo. Viime hetken pelastumisen koki menneellä viikolla pieni parin kuukauden ikäinen koiranpentu.

Pentu oli laitettu roskikseen pahvilaatikkoon, ja juuri kun roskisauton kaveri oli laittamassa tätä pientä nappisilmäistä koiranpentua tietämättään jätteenpakkauskoneen puristamaksi, lähellä ollut rouva huomasi pahvilaatikossa liikettä. Stop stop, huusi rouva, ja punaisen napin painallus jäi tekemättä. Nyt pentu on todella hyvässä hoivassa ja voi kasvaa ulos vauvaturkistaan. MItä tällaisen ihmisen päässä liikkuu, joka kylmäverisesti sulkee pahvilaatikon kannen nappisilmien edessä?

Menee yli ymmärryksen, totaalisesti! Onneksi on vielä ihmisiä jotka välittävät, niin kuin tämä rouva, jolle hälytyskellot soivat heti. Liian monet ovat välittämättä. Kuinka paljon tämä pelastettu hauveli saakaan vielä iloa aikaan elämänsä aikana? Paljon, ja tämän rouvan ansiosta. Vesa Uusi-Kilponen Kymppipaikan monitaitaja Torremolinosin Kymppipaikka on minulle talvikuukausina kuin toinen koti, Asociación Finlandesa Costa del Sol -yhdistyksen tuore puheenjohtaja Kirsti Palmu naurahtaa.

Outi Hannuksela Palmu on vastannut yhdistyksen toimistosihteerin tehtävistä jo vuosien ajan, ja nyt uuden tittelin myötä tehtäväkenttä on vielä laajentunut. Kyllä tässä tekemistä riittää niin paljon, että maalausharrastukselle jää aikaa oikeastaan vasta kesäkuukausina, Palmu vakuuttaa. Palmu aloitti yhdistystoiminnan muuttaessaan rannikolle nyt jo edesmenneen miehensä kanssa luvulla. Työskentelin Suomessa lähinnä johdon-, osasto- ja projektisihteerinä sekä teknisenä piirtäjänä.

Espanjaan saapuessani oikeastaan jatkoin minulle tuttua toimistotyötä, mutta vapaaehtoispohjalta, Palmu kertoo. Torremolinosissa toimivan suomalaisyhdistyksen toimitila on nimeltään Kymppipaikka.

Kirsti Palmun voi sanoa tuntevan paikan perustuksia myöten. Silloin, kun uutta toimitilaa alettiin saneerata vuonna , olin myös mukana ideoimassa tilan alustavia piirustuksia ja toteuttamassa sähköistämistä. Muuttaessaan Espan- Miten huolehdit hyvinvoinnistasi?

Airi Aamuvuori jaan Kirsti oli nelikymppinen. Alue oli kuitenkin tuttu vuosien takaa, sillä Palmun vanhemmilla oli talo Torreblancassa. Kävin täällä lomamatkoilla jo luvulla, Palmu kertoo. Iglesiasin musiikki Muistan, kuinka tulin ensimmäistä kertaa tänne Espanjaan lomamatkalle ja kuulin Julio Iglesiasin laulavan. Jotenkin se taisi sykähdyttää, niin ajattelin, että tänne minäkin vielä muutan, Palmu muistelee hymyillen.

Vaikka muutosta on nyt jo kymmeniä vuosia, ei Palmu ole koskaan päätynyt katsomaan ja kuuntelemaan legendaarista artistia. Itse asiassa esiintyyhän hän edelleen joka vuosi kesällä Marbellassa. Ehkäpä ensi kesänä, Palmu jää miettimään. Toisaalta kesällä hän suuntaa Suomeen sukulaisia ja ystäviä tapaamaan ja loppukesän Espanjassa ollessaan keskittyy maalaamiseen.

Olen viettänyt jo monet kesät Alhaurin de la Torressa ystävieni talonvahtina, Palmu kertoo. Helvi Hatavaara, 69, Espoo Kävelen ja ulkoilen paljon. Hyvä ruoka ja harrastukset pitävät mielen virkeänä. Siellä on hyvä rauha maalaamiselle ja mietiskelylle. Martti Kähkönen, 70, Kiuruvesi Vaellan ahkerasti. Täällä on paljon hyviä reittejä. Yhdistyksen tärkeä rooli Aurinkorannikon vanhin suomalaisyhdistys Asociación Finlandesa Costa del Sol täyttää parin vuoden päästä neljäkymmentä vuotta. Palmu kertookin yhdistyksessä katsottavan nyt niin eteen- kuin taaksepäin.

Mietimme yhdistyksen historiahanketta ja toki suunnittelemme tulevaa. Palmu innostuu kertomaan tulevasta kuvataidekilpailusta, jonka palkintojenjaon ajankohdaksi on jo määritetty Suomen itsenäisyyspäiväjuhla vuonna Kuvataidekilpailun aihe on vapaa, mutta monelle ajankohta, johon osuu niin yhdistyksen vuotisjuhla kuin Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlakin, voi antaa kimmokkeen idealle. Hanke on kansainvälinen, ja osallistujat voivat olla mistä maasta tahansa. Kilpailusta tiedotetaan suomen lisäksi espanjaksi ja englanniksi, Palmu korostaa.

Yhdistystoiminnassa pitkään mukana olleella tuoreella puheenjohtajalla on selkeä näkemys Kymppipaikan roolista. Tämä on erittäin tärkeää toimintaa. Kirsti Palmu, 64 Asociación Finlandesa Costa del Sol -yhdistyksen pitkäaikainen sihteeri, varapuheenjohtaja ja vuodesta puheenjohtaja Harrastaa maalausta Kirsti Palmu viihtyy Torremolinosissa. Tämä on minun kotikaupunkini. Täällä on sopivasti kansainvälistä ja vilkasta. Hannu Mentonen, 57, Helsinki Liikunta eri muodoissaan on parasta mielen ja kehon hoitoa.

Vilkas seuraelämä ja kulttuuri piristävät. Puheenjohtajana hän näkee yhdistyksen tulevaisuuden valoisana. Palmun mielestä keskustelu yhdistystoimintaan osallistuvien ikääntymisestä tai toiminnan tarpeen vähenemisestä on turhaa.

Aina tulee kausia, että kävijäkunta muuttuu. Osa lähtee pois, mutta aina tulee myös uusia mukaan. Esimerkiksi toissa vuonna meille tuli viitisenkymmentä uutta jäsentä ja viime vuonna reilut kolmisenkymmentä. Yhdistyksen toimintaidea olla linkkinä yksilön ja paikallisen yhteisön välillä on teema, joka on kantanut kaikki vuodet. Oma aika on tärkeää. Parin vuoden päästä monet heistä ovat jo astuneet sisälle saliin, ja osa aina jää mukaan toimintaan.

Se että olemme paikalla ja olemassa, on monelle se tärkein tehtävä ja turvallisuuden tuoja. Epäilemme, että noin 4,8 miljoonan varojen siirroilla hallituksen jäsenille aiheutettiin yhtiön maksukyvyttömyys.

Tutkija Markus Hammarström Air Finlandin vuoden konkurssista. Asennetta, sopivat varusteet ja rohkeasti ulos. Viimeiset kolme niistä umpijäässä. Kiroilen kaikilla tuntemillani kielillä liukastellessani pimeässä helmikuisessa illassa. Haastavaa tervejalkaiselle keski-ikäiselle, puhumattakaan vanhuksista. Appelsiinipuun kukkia ja Andalusian kevättä muistellessani mietin, kuinka moni ikäihminen Suomessa päätyy kotinsa vangiksi. Ilman luntakin jo yksi porras voi muodostua ylitsepääsemättömäksi esteeksi uloslähtemiselle.

Ihmisen toimijuus ei ole vain hänestä itsestään kiinni. Ympäristö ja koti, muut ihmiset ja teknologia, ilmastokin, voivat joko estää tai mahdollistaa yksilön toimintaa. Ilmastoon emme voi vaikuttaa, mutta moniin muihin asioihin kyllä. Esteetön ympäristö tuo itsenäisyyttä vanhukselle, joka muuten joutuisi turvautumaan toisten apuun.

Kodin muutostyöt kannattaa tehdä ja erilaiset apuvälineet ottaa käyttöön riittävän ajoissa, jolloin ikääntyväkin ihminen ehtii vielä tottua niihin ja oppii käyttämään uusia vempaimia. Yksinkertaisilla asioilla voi tehdä paljon: En pysty poistamaan portaita talostamme eikä minusta ole hissinrakentajaksi, mutta voin edistää esteettömyyttä lähtemällä yläkerran Annikin kanssa ulos.

Vie sinäkin naapurin mummo ulos, vaikka ihastelemaan kohta kukkivia appelsiinipuita. Palkaksi saat ainakin hyvän mielen. Kevätaurinko mahdollistaa erilaista toimintaa ja sulattaa jään sydämistä ja sivukaduilta. Räntäkään ei onneksi ole ikuista. Ki i reinen arki Heidi Oilimo Jos jo tämän ikäisenä oppisi elämään rauhassa, elämä ei ehkä lopulta tuntuisi liian lyhyeltä.

Ja oikeastaan, jos osaisi aina elää hetkessä, eläisi ikuisesti, koska eihän meillä muuta ole kuin tämä hetki. Kun rauhoittuu, tiedostaa yhtäkkiä oman hengityksensä, huomaa sydämensä sykkivän.

Mutta kun on kiire, aika tuntuu kuluvan nopeasti, eikä ihmisyys ole pinnassa tehokkuus on tärkeämpää. Pienten lasten kanssa tuntuu usein siltä, että on liikaa tekemistä.

Jos on hetken rauhallista, rakkaat kakarat puuhaavat melko varmasti jotain kiellettyä. Sain joskus virheellistä tietoa siitä, että toinen lapsi menisi siinä sivussa. Mutta silti, kaiken tohinan ja tekemisen keskellä ei saisi olla kiire. Lapsen pitää saada tuntea olevansa vanhemman ajan arvoinen. Turha väittää, että lapsi on kaikki kaikessa, jos aina on kiire tekemään asioita, jotka eivät oikeastaan merkitse yhtään mitään.

Minä ainakaan en halua yhtäkkiä huomata lapseni kasvaneen ja ajan menneen eteenpäin nopeammin kuin olisi tarvinnut. Lähdimme Espanjaan viettämään vanhempainvapaata, koska emme halunneet elää lastemme lapsuutta sekä omaa avioliittoamme siinä kiireessä, jollaisessa usein ihmisten odotetaan Suomessa elävän, ja johon jo lapset kasvatetaan. Ei kaikkea toki tarvitse huomiseenkaan jättää, kuten täällä tuntuu usein olevan tapana. Mutta voisi keskittyä siihen, mitä tekee, ja tehdä sen hyvin. Elämää on paikan suhteen vaikka missä, mutta ajallisesti on vain yksi todellinen määre, jolla on elämän kannalta väliä: Vaikkakin voi samalla tuntea onnea siitä, että tekee tänä hetkenä sellaista, joka kannattelee myös tulevaisuudessa.

Toivottavasti muistamme sen katkeroitumatta, kun nyt palaamme takaisin vesisateeseen. Juhani Laurila Hämärtyvällä iltataivaalla näimme kuitenkin mahtavan kumpupilven tehneen pesänsä vuoren laelle. Sisukkaasti päätimme jatkaa perille ja sukeltaa pilven sisään, koska kokemusta oli sään nopeastakin vaihtumisesta. Pilvessä näkyvyys pieneni alle kymmeneen metriin ja nopeus kävelyvauhdiksi. Takapenkeiltä kuului ehdotuksia seurata tietä mukana olevan navigaattorin mukaan, koska edestä tuulilasin takaa ei näkynyt mitään.

Onneksi ehdotukset eivät saaneet kannatusta. Ajovalojen edestä luikahti jänis ja kettu. Perillä bussista ulos astuvia tervehti tolkuton viima, jonka vauhdittamat sumupisarat näyttivät ajovaloissa lähinnä mustalta noelta.

Näkymä oli todellakin kuin hiilikel- larissa ja kypsytti pian päätöksen ajaa takaisin pilven alapuolelle. Tähtikirkas taivas tervehtikin meitä alempana noin metrin korkeudella. Pysähdyimme Casabermejasin kylässä olevan Pepen ventan pihalle. Pian saavuttuamme venta sulki ovensa ja sammutti onneksemme valonsa. Ventan takana olevalla parkkipaikalla saatoimme sitten valojen häritsemättä havainnoida upeaa tähtitaivasta ja nauttia eväitämme. Orion ja Lovejoy Orionin ja Ison Koiran tähtikuviot hallitsivat komeasti taivasnäkymää etelän suunnalla.

Lähelle taivaanlakea oli jo noussut aurinkokuntamme suurin planeetta Jupiter. Jupiterin lisäksi Lovejoy-komeetta Yhdysvaltain taivaalla. Tähtiretkiryhmä vielä päivänvalossa menomatkan tauolla. Kuvassa edessä istumassa retken vetäjä Juhani Laurila, ryhmän keskellä toinen vetäjä Heikki Narkilahti sinisessä puserossa; takana neljäntenä vasemmalta vierasvetäjä Lee Osborn. Taivaan pohjoisreunalla seisoi Otava kysymysmerkkinä pystyssä eli suomalaisittain hiukan oudossa asennossa.

Pohjantähti sentään oli paikallaan osoittaen pohjoisen ilmansuunnan. Tähtimenu oli varsin runsas: Kaksosten, Ajomiehen, Leijonan ja Härän tähtikuviot näkyivät. Kiikareillaan katsoneet näkivät myös Seulaset, kaksoistähtijoukon, Orionin suuren kaasusumun ja Jupiterin suuret kuut, kaikkein onnekkaimmat myös komeetta Lovejoyn.

Matkan vetäjät Juhani Laurila ja Heikki Narkilahti yhdessä mukaan liittyneen englantilaisen kokeneen star partyjen vetäjän Lee Osbornin kanssa opastivat ryhmäläisiä tähtien ja tähtikuvioiden paikantamisessa ja vastailivat kysymyksiin. Illasta muodostui sään oikuista huolimatta odotetunlainen tähtiretki. Varmaan myös sysimusta myrsky El Kevään upein retki Torcalin huipulla painui monien mieleen erikoisena kokemuksena.

Näiden kahden päivän aikana tutustumme tarkasti sekä Sevillan että Córdoban tärkeimpiin nähtävyyksiin. Retki sisältää runsaasti kävelyä.

Matkaan lähdetään aamuvarhain ja kotiin palataan seuraavan päivän iltana. Anssilla on takanaan 20 vuoden kokemus sekä päiväretkien että Andalusian kiertomatkojen vetämisestä mm Finnmatkoille ja TEMA-matkoille. Ilmoittaudu mukaan Centro Finlandian infossa ma-pe klo ja la Tai ilmoittaudu puhelimitse Tervetuloa mukaan!

Päivän aikana koet ja näet upean katedraalin, Euroopan hienoimman vanhan kaupungin sekä Santa Cruzin vanhat juutalaiskorttelit. Maria Luisan puisto, jossa sijaitsevat kuuluisat aukiot Plaza de America ja Plaza de España lumoavat kauneudellaan. Kaupunkiin tutustumisen jälkeen syömme yhteisen lounaan, jonka jälkeen loppupäivä on vapaata aikaa.

Voit tehdä ostoksia, käydä taidemuseossa jne. Illalla on myös mahdollisuus lähteä katsomaan todella hieno flamenco-esitys, olemmehan sentään flamencon pääkaupungissa lisämaksullinen, hinta 38!

Kertomus on kuin tuhannen ja yhden yön tarinoista, ja retkellämme Córdobaan kuulet loputkin. Córdobassa kävelemme vanhojen juutalaiskortteleiden kapeilla kaduilla ja kurkistamme museona säilytettyyn synagogaan. Päivän kohokohta on kuitenkin tutustuminen koko Espanjan upeimpaan moskeijarakennukseen, jonka keskelle kristityt rakensivat katedraalin luvulla. Aikaa jää myös omakohtaiseen kaupunkiin tutustumiseen Córdoban hieman modernimmassa keskustassa.

Ruokakaupat tarjoavat asiakkalleen mahdollisuuden ostosten kotiinkuljetukseen. Palvelu on erityisesti ulkomaalaisten suosiossa. Airi Aamuvuori Yhä useampi tarttuu mahdollisuuteen saada ostokset kotiin kaupan kuljettamana, sillä palvelu on edullinen. Esimerkiksi Mercadona tarjoaa kotiinkuljetuspalvelun hintaan 4,21 euroa. On aivan sama, ostatko yhden perunapussin vai kymmenen kärryllistä ruokaa, hinta on sama, Fuengirolassa Mercadonassa työskentelevä Felipe kertoo.

Tässä ovat kassit kylmä- ja tuoretuotteille. Ostokset tulee kerätä niihin, ja kassalla maksun yhteydessä valitaan kotiinkuljetuksen ajankohta.

Meillä on neljä ajankohtaa, joista valita: Toinen mahdollisuus on tilata tuotteet nettikaupasta. Tämä palvelu maksaa 7,21 euroa tilausta kohden. Eli kauppakierroksen voi tehdä myös täysin virtuaalisesti ja saada samalla tavalla ostokset kotiin kuljetettuina. Paikalle saapunut kotiinkuljetuksia hoitava autonkuljettaja arvioi, että asiakkaista noin 80 prosenttia on ulkomaalaisia.

Suomalaiset asiakkaat ovat tuttuja. Mies listasi heti useamman suomalaisen toimijan, esimerkiksi vanhainkodin ja koulun, jotka ovat tulleet kuljettajalle tutuiksi tavarankuljetusten myötä. Moni valitsee kotiinkuljetettaviksi tuotteiksi raskaimmat ja hyvin säilyvät tuotteet, kuten juomat ja kuivatavarat. Tuoretavaraostokset voi sitten hakea itse suoraan kaupasta. Ilmainen kuljetus Felipe kertoo, että Mercadonan kotiinkuljetusajaksi voi valita aamun, päivän, iltapäivän tai illan.

Kotiinkuljetuksen saa usein myös omasta lähikaupasta. Esimerkiksi Eroski-ketjun liike Los Bolichesissa mainostaa palvelun olevan ilmainen, kunhan ostoskorin hinta ylittää 50 euroa. Jollei ostoksien yhteissumma ylitä tätä rajaa, peritään kuljetuksesta maksuna noin neljä euroa, henkilökunta opastaa. Palvelua käyttävät niin perheet kuin yksinasujatkin. Jääkaapin täyttämisen lisäksi kotiinkuljetuksen etuna on erityisesti raskaiden juomien kuljetus.

Vedet, mehut, maidot, viinit saa kaikki perille yhdellä kertaa ja ilman kantamista. Los Bolichesin juna-asemaa vastapäätä sijaitsevan SuperCor-liikkeen tarjoama kotiinkuljetuspalvelu on ilmainen, kun ostossumma ylittää sata euroa. Sitä pienemmistä ostoksista peritään kolmen euron kuljetusmaksu. Jos kauppakierroksen tekee aamupäivällä, saa tuotteet mukaan iltapäivän kuljetuksiin.

Iltapäivällä tilattu kotiinkuljetus toimitetaan seuraavana aamuna. Liikkeen henkilökunta kertoo palvelun olevan suosittu erityisesti varttuneemman asiakaskunnan keskuudessa. Yksittäisten liikkeiden välillä voi olla eroja kuljetuksen hinnoissa ja aikatauluissa sekä ilmaisen kotiinkuljetuksen ostorajoissa. Ajan ja voimien säästöä Kaikki suurimmat päivittäistavaraketjut Espanjassa tarjoavat online-ostosmahdollisuuden.

Ostoksien teko tietokoneen ruudulta on muutamassa vuodessa nopeasti kasvanut palvelumalli. El Mundo -lehden mukaan vuonna nettiostoksien määrä Espanjassa kasvoi noin 13,4 prosenttia. Vaikka suurin osa internetin välityksellä tehdyistä ostoista on edelleen matkoja, elektroniikkaa, vaatteita, kenkiä, kauneus- ja terveysalan tuotteita sekä leluja ja lasten tavaroita, on myös ruokakauppojen päivittäistavaroiden osuus nettimyynnistä kasvava.

Moni perhe valitseekin viikon ostosreissun sijasta tuokion koneella. Nettikaupasta löytyvät samat tarjoukset kuin liikkeistäkin. Jos painavien tuotteiden kantaminen tuntuu raskaalta, kannattaa harkita kuljetuspalvelua.

Mercadonan kuljetusauto on tuttu näky monille suomalaisille. Nawabissa hymy on herkässä ja palvelu kauttaaltaan ystävällistä. Idän eksotiikkaa Intialaisia ravintoloita on maailma pullollaan. Tällä kertaa testasimme Fuengirolassa sijaitsevan Nawabin, ja se osoittautui varsin mainioksi ruokapaikaksi. Antti Pekkarinen Fuengirolan keskustassa sijaitsee nälkäkaduksi suomalaisten nimeämä Moncayo-katu.

Se on noin puolen kilometrin mittainen kadunpätkä, jossa ravintolat, pubit ja baarit ovat vieretysten. Käytännössä kadulla ei muuta olekaan kuin anniskeluravintoloita. Lämpöisinä iltoina nälkäkadulla on mukava kuljeskella ja piipahtaa lasilliselle baariin jos toiseenkin.

Hyvää ruokaa etsiessä nälkäkadulla kannattaa olla tarkkana. Monet kadun ravintoloista ovat niitä tyypillisimpiä turistirysiä, missä asiakkaan ei oletetakaan palaavan uudelleen, joten palvelulla ja laadulla ei ole niin kauheasti väliä.

Onneksi myös ruokapuolella nälkäkadulta löytyy positiivisia poikkeuksia. Yksi positiivisista yllättäjistä on intialainen ravintola Nawab. Se sijaitsee suunnilleen puolivälissä katua rannan puolella. Ravintola on sisustettu kodikkaan mukavasti, ja heti ovelta toivotetaan ystävällisesti tervetulleeksi.

Muutenkin palvelu on erittäin ystävällistä ja huomioivaa koko aterian ajan. Testiryhmämme otti alkuun mixed multanin eli kokoelman alkupaloja. Tarjottimelta löytyi intialaisia samosa-pasteijoita ja muita kasvisherkkuja, tandorikanaa ja paljon muita herkkuja. Näillä maukkailla pikkupaloilla ruokahalu vähintäänkin herätettiin. Pääruokana söimme lammasta ja kanaa, eri tavoin laitettuna. Molemmista löytyi vahvoja makuja, mutta maustaminen oli tehty taitavasti.

Hyvän intialaisen kokin merkki on se, että ruoka maistuu tuliselta, mutta silti makuaisti säilyy, eikä suuhun tule epämiellyttävää poltteen tunnetta. Juuri näin oli Handi-kana ja Sharabi-lammas valmistettu. Nawabin lista on laaja, mutta harvinaisen selkeä. Pääruokien kohdalla on ensin selvitetty, miten ja mitä mausteita käyttäen ruoka on valmistettu, sitten asia- Mixed multan, kokoelma alkupaloja, käynnistää aterian hienosti.

Testiryhmämme kanssa samaan aikaan Nawa- biin sattui kaksi nuorta suomalaista neitoa, Päivi ja Miranda. He kertoivat nauttineensa ateriasta ja tulevansa ehdottomasti uudestaan Nawabiin syömään. Niin varmasti tekee testiryhmämmekin, ja palaava asiakas on suurin kiitos, minkä ravintoloitsija voi saada. Suomalaiset Päivi ja Miranda pitivät Nawabin ruokia herkullisina.

Turnaus pelataan kaksipäiväisenä , ja siihen saapuu mölkynharrastajia runsain joukoin niin Suomesta kuin Saksastakin, omia rannikon joukkueita unohtamatta. Ensimmäisen päivän Paloma Stadi Itä 8 3. Nippa Nappa 7 5. Konemaisesti 11 voittoa putkeen nakuttaneen kotijoukkueen piti haukata vieraansa yhtenä suupalana, vaan toisin kävikin. Vain kaksi kertaa on La Ligan historiassa todistettu moista aikaisemmin, ja edellisestä Málagan ryöstöretkestä Camp Noulle oli ehtinyt vierähtää jo viisitoista vuotta.

Onnenkantamoisesta ei voida kuitenkaan puhua, sillä Barcelona oli jo syksyllä La Rosaledan vierailullaan yllättävän aseeton eikä esimerkiksi saanut yhtään laukausta aikaiseksi kohti maalia.

Ja kun kahteen kohtaamiseen eivät tähtisikermät saaneet tehtyä ainuttakaan osumaa, voidaan todeta valmentaja Gracian löytäneen juuri oikeat aseet Goljatia vastaan. Paikallinen SUR katsoi tapahtuneen niin suureksi uutiseksi, että se oli etusivun arvoinen kaksi perättäistä päivää! Real Madridilla on nyt kärjessä neljän pisteen ero Barcaan.

Perässä Atlético ja Valencia jatkamassa tasavahvoilla esityksillään Mestarien Liigaan. Nelikon keskinäiset kohtaamiset ovatkin nyt loppukauden vedenjakajia. Sevilla, Villarreal ja yllättäen osakkeitaan kohottanut Málaga yrittävät puolestaan kammeta Euroopan Liigaan oikeuttaville sijoille. Yhdistelmäehkäisyssä ehkäisyteho perustuu valtaosin keltarauhashormoniin, joita on useita erilaisia.

Minipillerit sopivat erityisesti heille, jotka eivät voi käyttää estrogeenia sisältäviä yhdistelmäpillereitä mm. Kupari- ja hormonikierukka ovat kohdusisäisiä ehkäisimiä. Kuparikierukan teho perustuu siittiöiden kulun estoon. Kuparikierukka runsauttaa jonkin verran kuukautisia. Hormonikierukkaa sen sijaan käytetään runsaiden ja kivuliaitten kuukautisten hoitona. Hormonikierukka soveltuu ennen muuta naisille, jotka tarvitsevat pitkäkestoista, luotettavaa ehkäisyä ja joilla kuukautiset ovat vähänkin ongelmallisia.

Hormonikierukka on jopa sterilisaatiota tehokkaampi ehkäisymuoto. EHK Ehkäisymenetelmissä on valinnan varaa. Voit valita päivittäin, viikottain, kuukausittain tai jopa harvemmin annosteltavan ehkäisymenetelmän. Keskustele myös lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa eri ehkäisyvaihtoehdoista. Löydä sinulle sopivin ehkäisyvaihtoehto osoitteesta: Löytyykö miesten seksuaalihäiriöihin tehokkaita hoitoja?

Ylpeys tai arkuus ei saa olla terveen seksuaalielämän esteenä. Viime vuosina on miesten seksuaalihäiriöiden hoitoon ilmaantunut uusia lääkkeitä ja hoitomuotoja, eikä aihe ole enää samanlainen tabu kuin joskus aiemmin. Tästä huolimatta miesten on usein yhä vaikeaa hakea apua seksuaalipuolen vaivoihin.

Tutkiessani omaa potilasmateriaaliani 15 vuoden ajalta havaitsin, että miehet hakeutuvat seksuaalihäiriön takia lääkäriin selvästi aiempaa nuorempina, mutta odottavat yhä keskimäärin 5 vuotta, ennen kuin lähtevät hakemaan apua, kertoo kliinisen fysiologian erikoislääkäri, dosentti Juhana Piha.

Hoito usein helppo Lääkäriin hakeutumisen viivyttely on ehkä psykologisesti ymmärrettävää, mutta vuosien viivyttely saattaa olla haasteellista ei pelkästään terveyden, vaan esimerkiksi parisuhteen ja yleisen elämänlaadun kannalta. Seksuaalihäiriöiden syy on useimmiten elimellinen, esimerkiksi matala hormonitaso.

Ne ovat prosenttisesti hoidettavissa, usein aika helpostikin. En ole kuitenkaan nähnyt vielä yhtään potilasta, jolla psykologinen osatekijä ei olisi mukana vaivaamassa varsinkin pitkittynyttä tilannetta, Piha muistuttaa. Apua on saatavilla helposti. COM Korvien väli kunnossa Nuoret miehet olettavat usein, että esimerkiksi mahdollisen erektiohäiriön syyn on välttämättä oltava korvien välissä, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Yli puolella alle vuotiaista potilaistani on erektiohäiriön syyksi todettu jokin elimellinen vika.

Nuortenkin seksuaalihäiriöt on siis otettava vakavasti, varsinkin kun tietää, miten korkea kynnys niistä puhumaan lähtemisellä yleensä on, Piha painottaa. Elämäntavoilla on suuri vaikutus niin seksuaaliseen jaksamiseen kuin terveyteen laajemminkin.

Ylipaino, tupakoiminen, alkoholin käyttö ja liikunnan puute näkyvät myös mieskunnossa. Lisäksi ne aiheuttavat osaltaan esimerkiksi verenpainetautia, joka voi vaikuttaa erektiokykyyn. Seksuaalisuus muuttuu iän ja elämäntilanteiden myötä, ja omien halujen ja rajojen tunteminen on tärkeää. Vaikka psykologiset tekijät harvoin aiheuttavat yksin erektiohäiriöitä, esimerkiksi stressi tai epävarmuus omasta kyvykkyydestä vaikuttavat myös seksuaaliseen jaksamiseen. Tilanne haltuun Hae rohkeasti apua.

Suhtaudu erektio-ongelmaan kuin mihin tahansa muuhunkin hoidolla parannettavaan vaivaan. Miesten seksuaalihäiriöiden hoitoon löytyy tehokkaita ratkaisuja, eikä mitään vaivaa saa pitää lopullisena ilman, että asiaa tutkittaisiin. Typpioksidi on keskeisen tärkeässä roolissa valtimoiden laajenemisessa ja siten erektion synnyssä ja pysymisessä. Preloxia otetaan päivittäin ja käyttöajan tulisi olla riittävä, vähintään 4 viikkoa. Stanislavov R, Nikolova V. Improvement of erectile function with Prelox: Int J Impot Res ; Treatment of erectile dysfunciton with Pycnogenol and l-arginine.

J Sex Marital Ther ; Prelox for Improvement of Erectile Function. European Bulletin of Drug research. Väheneekö seksuaalinen kyvykkyys samaa tahtia halukkuuden kanssa? Tämä myytti olisi syytä jo haudata. Esimerkiksi iän myötä luonnollisesti laskevaa viriilisyyttä voi kohentaa vaikkapa ravintolisällä. Kyse ei ole siitä, ettei erilaisia ratkaisuja seksuaalisen jaksamisen parantamiseksi olisi, vaan siitä, että liian monet pitävät esimerkiksi ikävuosien myötä tulevaa, joskus lähes huomaamatonta seksuaalisen suorituskyvyn laskemista peruuttamattomana ilmiönä.

Eräs ratkaisu mieskunnon parantamiseen on ravintolisän käyttö. Ravintolisät ovat elintarvikepohjaisia tuotteita, jotka nimensä mukaisesti perustuvat erilaisten ravinto- tai muiden aineiden vaikutuksiin kehossa. Seksuaaliasioista osataan mielestäni keskustella entistä avoimemmin ja terveemmin, ja asiantuntemusta on kyllä saatavilla. Niinpä luettuani ravintolisistä ja asiaa tarkemmin selvitettyäni vakuutuin siitä, että voisin lähteä sellaista kokeilemaankin.

Nyt olen käyttänyt ravintolisää parisen vuotta, kertoo vuotias Jyrki Kalmari. Ne eivät siis ole lääkkeitä, vaikka muodoltaan usein ovatkin pillereitä tai uutteita. Ravintolisien ajatuksena on vaikuttaa kehon toimintoihin erilaisten ravinto- tai muiden aineiden avulla.

Markkinoilla on sadoittain mieskunnon kohottamiseen tarkoitettuja ravintolisätuotteita. Niissä saattaa esimerkiksi olla aineita, jotka liittyvät erektiomekanismeihin. Vaikka hyviäkin tuloksia on, 3 Kun seksuaalipuolen asioita ei tarvitse vatvoa, on kokemusmaailmani muuttunut mielekkäämmäksi. Markkinoilla on valtavasti erilaisia ja -tasoisia, mieskunnon kohottamiseen tarkoitettuja ravintolisiä.

Parhaimmillaan ravintolisän käyttö voi tuoda parannusta seksuaaliseen kyvykkyyteen ja jaksamiseen jo parissa viikossa. Huomasin käytön aloittamisen jälkeen aika pian, että sillä on ihan konkreettisia vaikutuksia. Sen havaitsee esimerkiksi virkeämpänä mieskuntona aamuisin, ja tietysti myös itse seksuaalisessa kokemisessa ja tekemisessä, Kalmari kertoo.

Vaikka kenenkään elämä ei pyöri pelkästään seksuaalisuuden ympärillä, on sillä oma, tärkeä roolinsa ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja minäkuvan kannalta. Itse olen ainakin kokenut ravintolisän käytön aloittamisen suurimmasta osasta ravintolisiä ei ole kliinisesti tutkittua näyttöä vaikutuksesta mieskuntoon. Vaikutuksista saatu tieto perustuu siis vielä suurelta osin käyttäjäkokemuksiin. Ravintolisän sopivuus on yksilöllistä. Mieskuntoa todella kohentavankaan ravintolisän teho ei ole verrattavissa varsinaisiin erektiolääkkeisiin.

On hyvä pitää mielessä, että erektiohäiriö ei ole sairaus, vaan oire jostakin muusta. Siksi erektiohäiriön kanssa kannattaa aina ensin kääntyä lääkärin puoleen.

Seksuaalisuus on tärkeä ja haavoittuva osa parisuhdetta, joten se vaikuttaa elämänlaatuun. Ongelmia ei kannata vatvoa yksin, eikä niille tarvitse alistua. Maailmankuva muuttuu mielekkäämmäksi, kun mikään ei paina mieltä. COM jälkeen kokonaisvaltaisempaa jaksamista ja elämänlaatuni on parantunut selvästi.

Kun seksuaalipuolen asioita ei tarvitse sen kummemmin vatvoa, on kokemusmaailmani muuttunut monipuolisemmaksi ja mielekkäämmäksi, Kalmari kuvailee. Elämäntapoja ja avoimuutta Elämäntavoilla on suuri merkitys niin seksuaalisen kuin laajemmankin hyvinvoinnin kannalta. Ruokavalion tarkistaminen ja itsestään huolta pitäminen tukevat osaltaan myös mieskuntoa.

Terveet elämäntavat eivät mitenkään kavenna elämänlaatuani, päinvastoin. Esimerkiksi liikunnallisuus ja tupakoimattomuus vaikuttavat varmasti seksuaaliseenkin jaksamiseen, Kalmari luettelee. Mitä seksuaalisuuteen tulee, paras neuvo lienee oman itsensä ja tilanteensa hyväksyminen. Vasta siten voi ryhtyä ratkaisemaan ongelmaksi kokemiaan asioita. Vaikka seksuaalisuus on intiimiä ja henkilökohtaista, koskee se silti jokaista ihmistä. Nämä ovat näitä elämän paradokseja.

Aina löytyy ihmisiä, joilla on samankaltaisia kokemuksia, ja toisaalta terveydenhuollon ammattilaisia, joilta saa apua ja ratkaisuja seksuaaliasioihin. Kun asia on tässä mielessä yhteinen, niin miksi sille ei tekisi mitään, Kalmari tiivistää. Edes kaikki lääkärit eivät! Erektiohäiriö on oire, samaan tapaan kuin vaikkapa rintakipu tai päänsärky. Siksi erektiohäiriötä hoidettaessa on ensin selvitettävä sen perussyy, johon sitten pyritään vaikuttamaan.

Erektiohäiriön hoitaminen ei siis tarkoita pelkkää erektiolääkereseptin kirjoittamista. Kuinka yleistä erektiohäiriöt ovat suomalaisilla miehillä?! Tutkimusten mukaan noin joka viidennellä suomalaismiehellä on lieviä erektiohäiriöitä, jotka ovat usein ajoittaisia ja joiden kanssa useimmiten pärjätään ihan hyvin.

On laskettu, että lisäksi kohtalaisesta tai vaikeasta erektiohäiriöstä kärsii noin miestä. Niiden esiintyvyys kasvaa iän myötä. Aivan liian harva hakeutuu kuitenkin hoitoon ongelmansa takia. Mistä erektiohäiriö voi johtua? Erektiohäiriön syitä tutkiessa suurin ryhmä on ve-! Oma lukunsa on diabetes, joka on tulevaisuutta ajatellen valtava haaste. Muita erektiohäiriön aiheuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi hormonaaliset sairaudet sekä eturauhasvaivat.

On muistettava, että ikääntyminen tuo tullessaan seksuaalisuudenkin muuttumisen, eikä erektion heikkenemisen syynä ole välttämättä mikään sairaus. Ne ovat erittäin tehokkaita, ja niitä käytetään jonkin verran vieläkin. Suun kautta pillerinä otettavat erektiolääkkeet ovat olleet markkinoilla kymmenisen vuotta.

Eniten puhun potilaideni kanssa kuitenkin elämäntavoista. Niihin pystyy jokainen vaikuttamaan. Esimerkiksi ylipaino, tupakointi, ja liikkumisen vähyys vaikuttavat seksuaaliseen jatkamiseenkin, ja monelle miehelle se on hyvä motiivi alkaa pitää itsestään huolta.

Missä määrin elämäntavat vaikuttavat hedelmällisyyteen, mitkä ovat sen haasteet ja miten ne tulee kohdata? Suomessa kohdun puuttuminen on ainoa asia, johon ei voida raskaushoidoilla vaikuttaa, sillä laki ei salli kohdunvuokrausta. Fyysisiä hedelmättömyyden aiheuttajia on kuitenkin lukuisia ja niiden lisäksi myös stressi ja kiireinen elämäntyyli vaikeuttavat raskaaksi tulemista - sille ei yksinkertaisesti löydy aikaa.

Stressi voi vaikuttaa hormonitoimintaan ja häiritä normaalia kuukautiskiertoa sekä vaikuttaa munasolun irtoamiseen. Kiireen takia voi olla niin, että ei olla edes samalla paikkakunnalla oikeaan aikaan kuukaudesta.

Tupakointi, molempien liiallinen alkoholin käyttö, yli- tai alipaino naisella, miehellä ylipaino, naisen liiallinen kahvinjuonti ja miehillä kehonrakentamiseen liittyvä hormonivalmisteiden käyttö ovat myös painavia seikkoja, luettelee TAYS: Ethän pelkää uhkakuvaa Hedelmättömyys uhkaa nykynaista, joten lasten hankinnan lykkäämistä ei varsinaisesti suositella.

Raskaus alkaa useimmiten ajan myötä spontaanisti, mikäli edellytykset ovat olemassa ja olosuhteet sen sallivat. Odottamaan ei kuitenkaan kannata jäädä, sillä naisella munasolujen määrä ja laatu alkaa heikentyä 35 ikävuoden jälkeen, mikä vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Tinkasen mukaan pelottavien otsikoiden ei kuitenkaan tulisi antaa säikäyttää, vaikka niissä totuuttakin on. Kun katsotaan naisen hedelmällisyyttä yhteisöissä, joissa ehkäisyä ei käytetä, tiedetään, että se alkaa laskea hitaasti 30 ikävuoden jälkeen, mutta 35 ikävuoden jälkeen lasku on jyrkempi ja 40 vuotiaan naisen raskauden todennäköisyys on puolet pienempi kuin kymmenen vuotta nuoremmalla naisella.

Raskauden todennäköisyys on pienempi myös käytettäessä hedelmättömyyshoitoja kun naisen ikä nousee yli 35 v. Mikäli kuluu vielä vuosi ilman tulosta, on aiheellista harkita hoitojen aloittamista.

Helena Tinkanen Erikoislääkäri Mies, voit vaikuttaa - lopeta tupakointi Miehellä hedelmättömyyden syyt johtuvat tavallisesti siemennesteen laadun heikkenemisestä.

Siittiöiden alentunut määrä ja heikentynyt liikkuvuus voi olla seurausta tulehdussairaudesta kuten klamydiasta tai kiveksiin kohdistuneesta vammasta, tupakoinnista tai perinnöllisistä syistä. Miesten siemennesteen laadun alentuminen alkaa näkyä myös Suomessa, vaikka tilanne meillä on vielä melko hyvä esim.

Muuttamalla elintapojaan - erityisesti lopettamalla tupakoinnin - voi itse vaikuttaa asiaan huomattavasti.

Vaikka psyyke ja keho kulkevat käsi kädessä, löytyy hedelmättömyydelle myös puhtaasti fyysiset syyt. Fyysisistä ongelmista tavallisimpia ovat munajohdinvauriot ja -toimintahäiriöt, joiden taustalla on usein sairastettu klamydiainfektio. Endometrioosi, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy myös muualla naisen pikkulantion alueella, altistaa myös hedelmättömyydelle monella eri tavalla.

Kohdun poikkeavuudet ja myoomat - hyvänlaatuiset lihaskasvaimet - vaikuttavat myös infertiliteettiin. Miehellä kivesten laskimokohju voi alentaa hedelmällisyyttä.

Selvitellään asteittain Miehen hedelmällisyyden arvioiminen on usein helpompaa ja vähemmän aikaa vievää kuin naisen ja siksi se yleensä tehdään ensin. Mikäli miehen siemennestenäyte on normaali, hänen kohdallaan ei muita tutkimuksia tarvita.

Naisen tutkiminen on vaikeampaa. Naista tutkiessa katsotaan munajohtimien aukiolo, hormonitasot sekä kuukautiskierto ja onko kaikki normaalia niiden suhteen. Mikäli nainen on alle vuotias, riittää aluksi perusasioiden tutkiminen. Tilanteesta riippuen voidaan sen jälkeen jäädä vielä odottamaan spontaania raskautta, mutta mikäli kuluu vielä vuosi ilman tulosta, on aiheellista harkita hoitojen aloittamista.

Vasta koeputkihedelmöityshoidon yhteydessä selviää muut seikat kuten munasolujen laatu ja hedelmällisyys ja siittiöiden kyky hedelmöittää munasolu ja syntyvien alkioiden laatu. Tärkeintä on, että tutkimuksiin ja hoitoon lähdetään ajoissa: Suomalainen, Tampereella ja Turussa toimiva AVA-klinikka on yksi johtavista lapsettomuushoitojen asiantuntijoista Euroopassa.

Klinikka toimii kotimaan ohella myös Pietarissa, Lissabonissa, Riiassa ja Bakussa. Keskustori 1 A 9, Tampere Puh. Klinikka panostaa voimakkaasti myös luovutetuilla sukusoluilla tehtäviin hoitoihin: Klinikalla on myös oma spermapankki.

Jos epäilet ongelmia omalla kohdallasi raskauden käynnistymisen suhteen, ota yhteyttä ja pyydä asiantuntijan arvio. Aika konsultoivalle käynnille järjestyy samantien ja tarvittaessa myös hoidot aloitetaan heti. Kysy lisää AVA-klinikalla on vastaus lapsettomuuteen! Yliopistonkatu 15 B 16, Turku Puh. Myös omilla valinnoilla voi vaikuttaa. Munasolu on hedelmöittymiskykyinen 24 1 tuntia, mahdollisesti vain tuntia. Siittiöt sen sijaan elävät naisen elimistössä hedelmöittymiskykyisinä noin päivää.

Liikunta 2 Liikunta vähentää stressiä, parantaa yleiskuntoa ja auttaa vähentämään elimistössä olevan rasvan määrää. Tupakointi voi lisätä keskenmenojen, ennenaikaisten syntymien ja kätkytkuolemien riskiä. Nikotiini heikentää myös miehen erektiota. Huumeet ja alkoholi 4 Runsas alkoholin käyttö saattaa lisätä keskenmenoriskiä ja miehillä vähentää siittiöiden määrää.

Ravinto ja vitamiinit 5 Foolihappo on B-vitamiinien ryhmään kuuluva yhdiste, jota tarvitaan solujen lisääntymisessä ja uusiutumisessa. C-vitamiinia sisältävät ruoat sisältävät usein myös foolihappoa. Monipuolinen ruoka ja mahdollisesti pieni foolihappolisä ovat siis tärkeitä. Jo vuosi ilman ehkäisyä, mutta raskautta ei kuulu Fertinovassa käytössäsi on lapsettomuuden hoidon asiantuntijat sekä viimeisin teknologia ja tietämys.

Oma nimetty lääkärisi huolehtii tutkimuksista ja hoidoista ensikäynnistä asti. Voit tutustua meihin tarkemmin osoitteessa. Menetelmillä vältetään sängenkasvun aiheuttama ikävä kutina. Vahamenetelmä Häiritsevät karvat voidaan poistaa vahalla, jolloin karva lähtee juurineen.

Uusi karva kasvaa noin viikon kuluessa ja etuna on, että uusi karva kasvaa pehmeämpänä, eikä tule ikävää sänkikasvua. Säännöllinen vahaus jopa heikentää karvankasvua. Miksi intiimihygieniasta tulee huolehtia? Etenkin yhdynnän jälkeinen peseytyminen on tärkeää. Monet peseytyvät myös ennen yhdyntää, onhan puhtaus osa intiimiä kanssakäymistä. Kuinka intiimihygienia vaikuttaa seksuaaliterveyteen?

Kolmasosa gynekologin vastaanotolle hakeutuvien naisten ongelmista liittyy emättimen ja ulkosynnyttimien tulehduksiin, joista yleisin on epämiellyttävän hajuinen vaginoosi, johon on saatavana tehokkaita lääkkeitä. Ikääntyessä virtsankarkailu voi tuoda hajuhaittoja. Virtsankarkailuun kannattaa hakea apua, sillä sitä voidaan nykyisin hoitaa hyvin. Onko miehen ja naisen intiimihygienialla eroa? Teknisesti miehen peseytyminen on helpompaa. Miesten tulisi muistaa pestä huolellisesti esinahankin alainen iho, jonne kertyy epäpuhtauksia.

Vesipesu on usein riittävä, mutta ihoystävällisiä pesuaineitakin voi käyttää, kunhan nainen muistaa voidella limakalvot heti pesun jälkeen. Pesujen yhteydessä pestään pois luontainen suoja. Putkilosta reilu nokare apteekista saatavaa hajutonta ja rasvaista perusvoidetta ja limakalvot voivat hyvin. Tämä koskee kaikenikäisiä naisia. Vaihdevuosien aikaan ja sen jälkeen moni nainen saa limakalvojen kuivuuteen avun paikallisesta estrogeenivalmisteesta, joka pitää limakalvot kunnossa.

Mikä merkitys intiimialueen karvojen poistolla on hygieniaan? Intiimialueen karvoituksella on suojaava tehtävä. Varsinkin tiukkojen hengittämättömien pikkuhousujen kanssa ohutkin karvoitusalue ehkäisee intiimialueen hankaumilta. Karvaa kasvaa viikossa, karva on pehmeämpää ja pitemmän ajan kuluessa karvankasvu heikkenee.

Ensimmäinen kerta kirpaisee, sitten helpottaa. Ammattilainen Mainitse kosmetologille, jos käytät säännöllisesti lääkkeitä tai lääkevoiteita, sillä ne saattavat vaikuttaa ihon kuntoon.

Jos karvanpoistoalueelle nousee näppylöitä tai muuta ihottumaa, kerro asiasta ihoa hoitaneelle kosmetologille. Hankalissa ärsytystiloissa hoitokertoja voi lisätä oman yksilöllisen tarpeen mukaan. Limakalvoille on hyvä antaa välillä ilmakylpyjä ja olla ilman pikkuhousunsuojia. Paraffinum liquidum, cyclopentasiloxane, simmondsia chinensis oil jojobaöljy. Bitelab Oy, puh ,. Sanotaan, että ihminen kaipaa vauvasta vaariin kolmea asiaa elääkseen: Sinulla on siis hyvin tärkeä velvollisuus kumppaniasi kohtaan, sillä sinä olet hänen tärkein huomionlähteensä.

Seksuaaliterveys on sitä, että uskaltaa luoda fantasioita ja toteuttaa niitä se on jokaisen oikeus toteuttaa seksuaalisuuttaan. Seksuaalisuus on annettu meille taakaksi ja leikkikaluksi Seksuaalisuus on mielenkiintoinen asia, sillä se on voimakkaimpia olemassa olevia viettejä ihmiset tappavat toisiaan tai itsensä sen vuoksi. Seksuaalisuus aiheuttaa paitsi paljon iloa myös paljon surua ja itsetuhoa.

Esimerkkinä vaikkapa kirkkoherra, joka tottelee ja kuuntelee sisäistä haluaan ja päättää ruveta naiseksi. Hänen uransa ja elämänsä melkein tuhoutuu ja vain siksi, että hän käytti oikeuttaan toteuttaa seksuaalisuuttaan ja sukupuoltaan, oikeuttaan olla seksuaalisesti sinut itsensä kanssa.

Länsimaalainen seksuaalisuus on joutunut poliittisen ja muun korrektiuden jalkoihin, muttei edes tasavertaisesti. Kun mies vertaa naisia autoihin, hän menettää työpaikkansa, mutta kun nainen vertaa miehiä autoihin se on vain vitsikästä! Miesten ja naisten välinen kanssakäyminen on mennyt niin vaikeaksi Suomessa, että mies menee mieluummin kotiin masturboimaan kuin yrittää iskeä naista siitä on tullut liian vaikeaa ja vaarallista.

Jos en saa kehua naisen rintoja ilman, että paikalle soitetaan heti poliisit, sanonkin nykyään: Saksalainen on naisten mieleen Kirjoitan kolumnia erääseen suomalaiseen naistenlehteen ja luulen, että yksi syy miksi juuri minut haluttiin kolumnistiksi on se, että olen ulkomaalainen mies.

Ajatellaan, että minulla on ainakin osittain eri perspektiivi asioihin erilaisen etnisen, kansallisen ja kulttuurisen taustani takia. Ja suomalaiset naisethan tykkäävät perinteisesti saksalaisista miehistä. Meidän ulkonäöstämme ja kohteliaasta käyttäytymisestä mutta eivät niinkään arvoista, sillä olemmehan kamalia patriarkkoja jne. Seksiä ja seikkailua varten sopii siis komea saksalaismacho ja avioliittoa ja arkea varten tottelevainen, keskusteluja välttävä suomalainen!

Saa olla köyhä ja työtön, mutta ei seksitön Elämme täysin yliseksuaalistetussa yhteiskunnassa ja aseksuaalisuutta ei ymmärretä. Saa olla työtön ja köyhä siihen löytyy ymmärrystä, mutta seksuaalisen kiinnostuksen tai halun puuttumista ei ymmärretä.

Naistenlehdissäkin seksuaalisuudesta on tullut tehtävä. Jos et ole tarpeeksi seksuaalinen sinussa on heti joku vika: Se on aivan typerää. Seksuaalisuus näkyy muutenkin vahvasti mediassa. Suomessa on pitkään ollut homo- ja biseksuaalisuus muotia, tuntuu siltä että televisioonkin on helpompi päästä jos on jotain muuta kuin tylsä hetero. Muutti Suomeen vuonna tulevan vaimonsa takia. On nyt eronnut ja asuu Helsingissä. Kaikki täysijärkiset miehet ja naiset ovat ainakin jossain määrin biseksuaaleja.

Ne jotka eivät myönnä sitä, valehtelevat itselleen ja muille. Kunnes kuolema tai avioero meidät erottaa Häiritsevää on se, että kun eroaa sanotaan vaikkapa kuten minä erosin vaimostani 10 vuoden avioliiton jälkeen aletaan puhua epäonnistuneesta avioliitosta.

Eihän se, että avioliitto päättyy, tarkoita että se epäonnistui. Miksi pitäisi kokea itsensä epäonnistuneeksi koska avioliitto ei kestänyt? Vuosisatoja sitten oli helppo olla yhdessä kuolemaan saakka, koska ihminen kuoli jo vuotiaana. Nyt elämme satavuotiaiksi ja matkan varrella ehtii tehdä useita virheitä ja jopa toistaakin niitä. Ehtii perustaa uusioperheitä, rakentaa ja purkaa taloja sekä kokea monta rakkautta ja avioliittoa. Rakkauden perusta Suhteessa käytetään usein seksuaalisuutta vallan välineenä.

On ikävää kun jompikumpi torjuu toisen kieltäytymällä seksistä käyttäen sitä keinona oman asemansa vahvistamiseen. Se koettelee paitsi parin seksuaalisuutta myös rakkaussuhdetta. Seksi parisuhteessa ja seksuaalisuus on rakkauden perusta, vaikka kuinka uskottaisiin sieluntoveruuteen ja henkiseen yhteyteen. Seksuaalinen vetovoima on se, joka alun perin vetää kahta ihmistä toisiinsa.

Seksuaalisesti yhteensopivat parit pysyvät yhdessä. Kulta, haluan käydä vieraissa Vakaviin suhteisiin hypätään liian nopeasti ja liian helposti. Ihmisten pitäisi tapailla muita, tutkiskella ja koota kokemuksia ennen kuin lähtevät pujottamaan sormusta kenenkään sormeen.

On naurettava ajatus, että kaksi nuorta aikuista lupaavat toisilleen, etteivät koskaan enää vilkaisekaan tai himoitse muita. On myös väärin, että yhteiskunta tukee sitä, että heti pitää tuomita ja vääntää niskat nurin siltä, joka on halunnut jotakuta muuta kuin kumppaniaan.

Hyvässä suhteessa pitää voida sanoa Kulta, mieleni tekee kovasti käydä vieraissa, tulethan taas mukaan? Pariskunnan pitää yhdessä pystyä tutkimaan seksuaalisuutta silloin se ei ole pettämistä, jossa on kyse luottamuksen menettämisestä ja on siksi aivan eri asia.

Ihminen ei kerta kaikkiaan ole monogaami, joten sanoisin kuten iskelmätähti Sting eräässä kappaleessa: If you love somebody, set them free, eli jos rakastat jotakuta, vapauta hänet. Kysy eri hoitovaihtoehdoista omalta lääkäriltäsi ja lue lisää sivulta Hymyilevien pariskuntien asialla.

Eli Lilly on kansainvälinen lääkealan yritys, joka tutkii ja valmistaa alkuperäislääkkeitä. Tee arjestasi ihanaa järjestämällä itsellesi ja kumppanillesi romanttisia hetkiä myös kodin ulkopuolella. Onko rakkaallesi vaikeaa keksiä täydellistä lahjaa? Haluatko järjestää ikimuistoiset treffit? Koe ylelliset itämaiset terapiamenetelmät rakkaasi kanssa yhdessä. Korkea palvelutaso, aromaterapeuttiset tuoksut, mystinen äänimaailma sekä tunnelmallinen ympäristö vievät teidät mukanaan paratiisiin.

Parihoitopaketit ovat loistava lahja. Muista hää- tai kihlaparia tai anna pienen lapsen vanhemmille arvosettu lahja: Ihmisen papilloomavirus HPV on sukupuoliteitse leviävä virusinfektion aiheuttaja,. Raskauden ehkäisy Jokaisella on oikeus raskauden ehkäisyyn. Siihen on monta keinoa eli menetelmää. Jokaisella on oikeus saada oikeaa tietoa ja neuvontaa raskauden ehkäisyn keinoista sekä niiden hyödyistä,.

Aivoverenkiertohäiriöt ja seksuaalisuus Aivoverenkiertohäiriöt ja seksuaalisuus Lukijalle 3 Aivoverenkiertohäiriöt 4 Seksuaalisuuden monet ulottuvuudet 5 Aivoverenkiertohäiriön. HPV-rokote tulee rokotusohjelmaan mitä, kenelle, miksi?

Niin hormonaalisia kuin muitakin ehkäisyvaihtoehtoja. Miesten seksuaalihäiriöt ja niiden vaikutus parisuhteeseen. Nuoren naisen ehkäisymenetelmät Pitkäaikaiset ehkäisymenetelmät Hormonikierukka 3 v ja 5 v Pitkäaikainen ehkäisy pienempi 3 vuotta, isompi 5 vuotta Sisältää paikallisesti vapautuvaa keltarauhashormonia.

He ovat seurustelleet parisen kuukautta. He olivat olleet yhdynnässä ensimmäistä kertaa eräissä bileissä, joissa he olivat myös juoneet. Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi Väestöliitto 1.

Luku Suomen laki, parisuhde ja seksuaalisuus Väestöliitto Sanasto: Terve ja turvallinen seksuaalisuus nuoruudessa Maaret Kallio Erityisasiantuntija Erityistason seksuaaliterapeutti NACS , työnohjaaja Seksuaaliterveysklinikka, Väestöliitto Nuorten seksuaaliterveyden osaamiskeskus.

Ikämiesten seksuaalisuus Ikämiesten seksuaalisuus Turku Seksi ja Seurustelu Sanasto Sisältö Ystävyys ja seurustelu 3 Kehonosat 4 Seksuaalisuus 6 Seksi ja itsetyydytys 8 Turvallinen seksi ja ehkäisy 10 Seksuaalinen hyväksikäyttö 12 2 Ystävyys ja seurustelu Poikakaveri. Seksuaaliterveys Semppi-terveyspisteiden kehittämispäivä Tampereen Kaupunkilähetys ry, Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti Teksti ja kansainvälisten seksuaalioikeuksien World Association for Sexual Health, WAS Yleinen luulo on, että syy erektiohäiriöön löytyisi korvien välistä.

Tosiasiassa suurin osa erektiohäiriöistä liittyy sairauksiin tai lääkitykseen. Jatkuessaan erektiohäiriö voi toki vaikuttaa mielialaankin. Seksuaaliterveys opiskeluterveydenhuollossa Karelia-amk opiskeluterveydenhuolto, terveydenhoitaja Anita Väisänen Yksi seksuaaliterveyden määritelmä Seksuaalisuus on seksuaalisuuteen liittyvän fyysisen,.

Onko eturauhassyövän PSAseulonta miehelle siunaus vai kirous? Harri Juusela Urologian erikoislääkäri Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Janakkalan neuvola Lapsi 4 vuotta Arvoisat vanhemmat Lapsellanne synt.

Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa. Seksuaalisuus koetaan myös erilailla eri-ikäisinä ja eri aikakausina. Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma vuosille Tunne ja Turvataitojen kannalta Katriina Bildjuschkin Seksuaalikasvatuksen asiantuntija, Seksuaali- ja lisääntymisterveysyksikkö.

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma vuosille Katriina Bildjuschkin Seksuaalikasvatuksen asiantuntija, Seksuaali- ja lisääntymisterveysyksikkö Seksuaalisuus on Erottamaton.

Neljä pöydänjalkaa elämän tasapainoilua Anja Saloheimo, pari- ja seksuaaliterapeutti, FK Perheverkko Infosheet 38 Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Ymmärrettävä tieto Antamalla ihmisille tilaisuuden esittää kysymyksensä voit räätälöidä heidän tarpeisiinsa sopivaa tietoa.

Saate Arvoisa Työterveyshoitaja, Olemme hoitotyön opiskelijoita Lahden Ammattikorkeakoulusta täydentämässä aiempaa opistoasteen tutkintoa AMK- tasoiseksi. Opinnäytetyömme aiheena on Seksuaaliterveyden. Raskauden ehkäisy synnytyksen jälkeen 3. Vuonna Suomessa tehtiin raskaudenkeskeytystä, mikä on pienin määrä vuonna Alkoholi lisää syövän vaaraa Alkoholi on yksi merkittävimmistä elintapoihin liittyvistä syöpäriskeistä.

Mitä enemmän alkoholia käyttää, sitä suurempi on riski sairastua syöpään. Saada neuvoja kuolevan ihmisen kohtaamiseen. Liisa Välilä Kataja Parisuhdekeskus ry www. Raskauden- ja sikiöaikaisen altistuksen ehkäisyohjelma Potilaan opas asitretiini 10 mg: Oma jaksaminen on perusta 2. Työyhteisössä jokainen vaikuttaa ja on vastuussa 3.

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Julkisessa keskustelussa nostetaan ajoittain esille väitteitä siitä, haluavatko miehet vai naiset seksiä useammin ja joutuvatko jotkut elämään seksuaalisessa. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua. Tietoa ja vinkkejä yliaktiivisesta rakosta Virtsarakko. Miten kirkon tehtävästä käsin tuetaan tyttöjen identiteettiä ja kasvua?

Ja miksi niin tulee tehdä? Vinkkejä vanhemmille Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Päihteiden aiheuttamat terveysongelmat ovat vuosi vuodelta lisääntyneet. Mitä nuorempana päihteiden käyttö aloitetaan, sitä todennäköisemmin. Osteoporoosi luukato Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Osteoporoosi tarkoittaa, että luun kalkkimäärä on vähentynyt ja luun rakenne muuttunut.

Silloin luu voi murtua. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. Mies ja seksuaalisuus Kun syntyy poikana on Kela-kortissa miehen henkilötunnus. Millaista on olla mies? Miehen keho eli vartalo Kehon kehittyminen miehen kehoksi alkaa, kun pojan vartalo.

Poikien oma opas Opas on opinnäytetyömme kehittämistehtävän osa. Kunnioitus, Kumppani, Kumi Tietoa murrosiästä, seurustelusta, seksistä, ehkäisystä ja sukupuolitaudeista. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät Kyselyn taustaa - Toiveet ja tarpeet yhteistyön tiivistämiseen ja yhteiseen toimintamalliin.

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten. Nuoren itsetunnon vahvistaminen Eväitä vanhemmuuteen Seksuaalisuus osana kokonaisvaltaista hoitotyötä Haija Kankkunen Terveydenhoitaja Yamk , seksuaalineuvoja Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti Lääketeollisuus ry: Parisuhteen merkitys hyvinvoinnille Henry ry Heikki Syrjämäki Tampereen perheasiain neuvottelukeskus http: Raskauden alussa mielen täyttävät raskauden fyysiset muutokset ja ajatukset itse raskaudesta tunteellisuus huoli lapsen menettämisestä stressaantuminen väsymys Muistot omasta lapsuudesta saattavat herätä.

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Onneksi olkoon odottava isä! Missä olit kun kuulit että sinusta tulee isä? Nainen ja seksuaalisuus Kun syntyy tyttönä on Kela-kortissa naisen henkilötunnus. Millaista on olla nainen?

Naisen keho Kun tytöstä tulee nainen, naiseus näkyy monella tavalla. Kuka voi olla sellainen henkilö, joka täyttää seksuaalinen kaltoinkohtelijan määritelmän? Kenen vastuulla seksuaalinen kaltoinkohtelu on? Naapuri, sukulainen, tuttu, tuntematon,. Kun itsellä herää huoli Kun alkoholista aiheutuu terveydellistä,. Omat kokemuksemme vaikuttavat sen muovautumiseen. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä. Hiv tutuksi Koulutus vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että autetaan kaveria tai ystävää jo silloin kun mitään vakavaa ei vielä.

Seksuaalisuus ja hyvinvointi Kehonkuvan muutos Sairaus muuttaa minäkuvaa ja omaa kehokuvaa, vaikka muutos ei ole aina ulospäin näkyvä keho muuttuu hoitojen ja toimenpiteiden myötä leikkausarpi, tuntopuutokset,. Antakaa tutkimukseen osallistujien täyttää tämä lähtövaiheen kysely tutkimukseen ilmoittauduttaessa. Varmistakaa, että annatte oikean kyselylomakkeen. Laajat terveystarkastukset oppilaan ja perheen hyvinvoinnin tukena Marke Hietanen-Peltola Ylilääkäri, Lapset, nuoret ja perheet yksikkö Pohdinnan pohjaksi päihteistä Lapsen kanssa on hyvä keskustella päihteiden vaikutuksista niissä tilanteissa, joissa asia tulee luontevasti puheeksi.

Monikulttuurinen parisuhde kotoutuuko seksuaalisuus? Suomalaisten ikääntyminen Vanheneminen ja yhteiskunta Aktiivinen vanheneminen. Seksuaalisuuden puheeksi ottaminen - Vinkkejä ohjaajalle - Sairaanhoitaja, seksuaalineuvoja Raila Manninen Etelä-Suomen Sydänpiiri Miksi ottaa seksuaalisuus puheeksi Seksuaalinen hyvinvointi on osa. Sinulle, joka tarvitset paikallista estrogeenihoitoa.

Huhtikuu Sisällysluettelo Johdanto Lapsuus on pitkä ajanjakso ihmisen elämässä. Se on yhteydessä aivojen kehittymiseen. Rintakuvauksiin tullaan yleensä joko oireettomille tehdyn seulontatutkimuksen. Propecia finasteridi 0,2 ja 1 mg tabletti Viljo Hiltunen 2 vuotta sitten Katselukertoja: Ihmisen papilloomavirus HPV on sukupuoliteitse leviävä virusinfektion aiheuttaja, Lisätiedot.

Jokaisella on oikeus raskauden ehkäisyyn. Jokaisella on oikeus saada oikeaa tietoa ja neuvontaa raskauden ehkäisyn keinoista sekä niiden hyödyistä, Lisätiedot. Aivoverenkiertohäiriöt ja seksuaalisuus Aivoverenkiertohäiriöt ja seksuaalisuus Lukijalle 3 Aivoverenkiertohäiriöt 4 Seksuaalisuuden monet ulottuvuudet 5 Aivoverenkiertohäiriön Lisätiedot.

Miksi otettu ohjelmaan Lisätiedot. Niin hormonaalisia kuin muitakin ehkäisyvaihtoehtoja Lisätiedot. Nuoren naisen ehkäisymenetelmät L. He olivat olleet yhdynnässä ensimmäistä kertaa eräissä bileissä, joissa he olivat myös juoneet Lisätiedot.

Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi. Väestöliitto Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi Väestöliitto 1. Terve ja turvallinen seksuaalisuus nuoruudessa Terve ja turvallinen seksuaalisuus nuoruudessa Maaret Kallio Erityisasiantuntija Erityistason seksuaaliterapeutti NACS , työnohjaaja Seksuaaliterveysklinikka, Väestöliitto Nuorten seksuaaliterveyden osaamiskeskus Lisätiedot.

Preconception Health ja nuorten seli-asenteet Preconception Health ja nuorten seli-asenteet Jouni Tuomi FT, yliopettaja, terveyden edistäminen TAMK v i i s a a t v a l i n n a t v i i s a s v a n h e m m u u s v i i s a a t v a i m o t v i r k e ä Lisätiedot. Ikämiesten seksuaalisuus Ikämiesten seksuaalisuus Ikämiesten seksuaalisuus Turku Tampereen Kaupunkilähetys ry, Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti Tampereen Kaupunkilähetys ry, Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti Teksti ja kansainvälisten seksuaalioikeuksien World Association for Sexual Health, WAS Lisätiedot.

Tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö, huumeet. Karelia-amk opiskeluterveydenhuolto, terveydenhoitaja Anita Väisänen Seksuaaliterveys opiskeluterveydenhuollossa Karelia-amk opiskeluterveydenhuolto, terveydenhoitaja Anita Väisänen Yksi seksuaaliterveyden määritelmä Seksuaalisuus on seksuaalisuuteen liittyvän fyysisen, Lisätiedot. Onko eturauhassyövän PSAseulonta miehelle siunaus vai. Käynti on osa Lisätiedot. Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi?

Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. Seksuaalisuus koetaan myös erilailla eri-ikäisinä ja eri aikakausina Lisätiedot. Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma vuosille Tunne ja Turvataitojen kannalta Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma vuosille Tunne ja Turvataitojen kannalta Katriina Bildjuschkin Seksuaalikasvatuksen asiantuntija, Seksuaali- ja lisääntymisterveysyksikkö Lisätiedot.

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma vuosille Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma vuosille Katriina Bildjuschkin Seksuaalikasvatuksen asiantuntija, Seksuaali- ja lisääntymisterveysyksikkö Seksuaalisuus on Erottamaton Lisätiedot. Neljä pöydänjalkaa elämän tasapainoilua. Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Infosheet 38 Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Ymmärrettävä tieto Antamalla ihmisille tilaisuuden esittää kysymyksensä voit räätälöidä heidän tarpeisiinsa sopivaa tietoa.

Arvoisa Työterveyshoitaja, Liite 2. Opinnäytetyömme aiheena on Seksuaaliterveyden Lisätiedot. Aikuiset maahan muuttaneet - seksuaaliterveys, -oikeudet ja -kasvatus e Aikuiset maahan muuttaneet - seksuaaliterveys, -oikeudet ja -kasvatus Suomen laki Suomen lainsäädännön perusperiaatteet kuuluvat kotoutuvan henkilön yleisinformaation tarpeeseen.

.

Miesten seksilelut puhelinseksi homo numerot

Hieroja vuosaari suomi gay 24 gay marraskuu org bb asukkaat alasti nrj risteily nokia e52 kuoret transu seuraa uuno .. tuisku homo söpö blogi ilmaiset porno video tissit vilahtaa isot tissit pornoa .. Vanha karvainen pillu thai hieronta espoon keskus Sexiseura lahti sarin. biz mustakissa lahti klitoriksen nuoleminen kuvahaku kuvalla porno sivusto suomi24 ja hierontaa kuuma pillu gti lehti haetaan seuraa putka tattoos kuvake . haluaa miestä thai hieronta espoon keskus uusi tykkää naisessa pillu täynnä vinopenkki homo deitti suomalaisia pornotähtiä sex shop turku walters porno ir . 2. lokakuu Byhomo deitti big tits tampere hieronta tuusula pillua ilmaiset pornovideot hieronta espoon keskus nrt volvo landia mäkelänrinteen aikuislukio isot silikonit kauris ja neitsyt astrologia horoskoopit treffit 24 seuraa valintatalo hervanta seksiä kalinainen tissit messuhalli lahti mansen sex shop pillu homo .

LIVE SEXCHAT SUOMALAINEN SEKSI CHAT GAY

Rod Derringer